Knippen plakken kleuren… - Reisverslag uit Otavalo, Ecuador van Ann-Marie Van Noten - WaarBenJij.nu Knippen plakken kleuren… - Reisverslag uit Otavalo, Ecuador van Ann-Marie Van Noten - WaarBenJij.nu

Knippen plakken kleuren…

Blijf op de hoogte en volg Ann-Marie

18 Oktober 2007 | Ecuador, Otavalo

Vorige week vrijdag ben ik voor de eerste keer gaan uiteten! Het was de verjaardag van Thomas en dat moest gevierd worden met een heerlijk kaas, olijven, champions-broodje en een grote pint! Die dag was het ook net de feestdag om de intrede van Columbus te vieren, zoveel jaren geleden… Daardoor hebben we na onze maaltijd kunnen genieten van een groot openluchtconcert op een van de pleinen in Ibarra (een stad 30km boven Otavalo). Heel veel volk, aan het eten, drinken (een of ander soort perzikkenwijntje), dansen, vollenbak aan het meekwelen op (melige) liedjes,… Leuk om zien!
Te laat vertrokken om nog een bus naar huis te nemen dus blijven slapen bij Thomas en Jasmien in Natabuela.

Zaterdag moest ik vroeg opstaan om samen met Rushitamo op de markt te staan…maar er was niemand! De dag ervoor moest de vrouw van José Manuel naar het ziekenhuis. Ze had een natuurlijke abortus en verloor teveel bloed, het is even risicovol geweest want in Otavalo wouden ze haar niet behandelen dus moesten ze nog naar Ibarra gaan. Daar hebben ze hun als vuil behandeld omdat ze indigenas waren, dus teruggegaan naar Otavalo en daar is ze uiteindelijk toch geopereerd geworden (na een dreigement van José Manuel om met het hele dorp af te komen). Eerst kreeg ze de verkeerde medicatie voorgeschreven, waardoor ze bloed bleef verliezen. Maar Jean heeft haar nu andere medicatie gegeven dus alles komt stilletjes aan weer goed! Het was dus te verstaan dat niemand op de markt stond.
In de namiddag ben ik naar de eerste activiteit gegaan van de jeugdbeweging om T&J een beetje te helpen. Ze waren niet heel enthousiast over de opkomst, 17kinderen, dus zijn ze nu andere manieren aan het bedenken om het vertrouwen van de ouders te winnen. ‘s Avonds hadden de jongeren, die de leiding zijn in de jeugdbeweging, een afscheidsfeestje georganiseerd. Omdat alcohol strafbaar is voor minderjarigen hebben ze dit braaf gevierd met cola, chips en música! Samen met Jasmien werd de Macarena gelanceerd :)

Onze vrije dag hebben we goed benut door naar het Cuicoche meer te gaan, dit ligt onder de top van de vulkaan Cotacachi. Echt prachtig! Helder blauw water met in het meer 2 kleine eilandjes. We zijn er op 6uur tijd helemaal rond kunnen stappen! We zijn tot ongeveer 3500m geraakt, met de top van de vulkaan verleidelijk dicht, we konden de sneeuw bijna ruiken… wie weet wagen we ons ooit nog iets hoger ;-)

Ondertussen heb ik ook mijn eerste echte lessen achter de rug! Ik ben begonnen bij de allerkleinsten over ‘las frutas’. Hebben er een beetje over gebabbeld; wat is de naam, welke kleur heeft het fruit, vind je het lekker,… Ik had verschillende prenten van fruit gekopieerd die ze dan mochten inkleuren, uitknippen en plakken op karton om in de klas op te hangen. Zij waren heel enthousiast, maar ik heb mij alleen af en toe geërgerd aan de leraar. De kindjes (5jaar!) mochten niet buiten de lijntjes kleuren, mochten zelf de kleurtjes niet kiezen, mochten eerst niet zelf knippen (want dat zou niet mooi genoeg zijn), enz. Hun creativiteit wordt niet echt ondersteund, jammer!

Daarna een les Engels over ‘My Family, vind ik echt leuk om te geven. De kinderen hebben gebabbeld over hun familie; aantal broers en zussen, hoe oud ze zijn,… terwijl ik dan de belangrijkste woordjes in het Engels vertaalde. Het was ook een leuke manier om hun beter te leren kennen!
Mijn tweede les Engels, aan een jongere groep, ging over de cijfers en de kleuren. Heb over dat thema leuke verwerkingsspelletjes gevonden, waardoor het theoretische wat doorbroken werd.
Het niveau is wel heel laag. Ze krijgen ook alleen maar sporadisch Engels, als er een vrijwilliger is, want de leerkrachten kennen zelf slechts enkele woorden. Een degelijke grammaticale basis van Spaans ontbreekt ook dus het zal niet gemakkelik worden om zinnen aan te leren.

Verder nog een lesje over de groenten gegeven, maar omdat de directeur vroeger naar huis wou vertrekken, en hij de chauffeur is van de leerkrachten en mij, moest ik halverwege stoppen en mijn klas achterlaten. Was ik toch even ambetant van…vond het vooral spijtig voor de kindjes want ze waren echt enthousiast aan het werken. Tja…
Gelukkig kon ik bij jean en ria even stoom afblazen en daarna een lekkere vegetarische lasagne gaan eten met T&J in Otavalo. De rest van de voormiddag hebben we verder gewerkt aan de ontwikkeling van de milieukoffer, het zal niet gemakkelijk worden maar hebben toch al goede ideeën en werkvormen bijeen kunnen verzamelen.

Vandaag uiteindelijk met de kinderen het stro in de plantenbakken gestoken zodat dit weekend de aarde er kan inkomen... Deze aarde zal via een minga* op school geraken(*de school krijgt gratis aarde vanuit de tuin van ria en jean maar de ouders van de kinderen moeten het zelf komen uitscheppen, een minga is een werkwijze dat hier nog veel gebruikt wordt). Hopelijk kunnen we dan snel beginnen met het zaaien van groenten en planten van plantjes!

Morgen, zaterdag en zondag zal ik mijn tijd besteden in Rushitamo. We kunnen (normaal gezien) eindelijk beginnen aan het maken van de catalogus!

Tot bij het volgende verslag!
Bedankt voor alle leuke reacties :-)

Muchos besos,

Ann-Marie

xxx

• 18 Oktober 2007 - 19:54

Tijl:

Yippie, helemaal bovenaan! Amai, vooral erg gedaan van hoe indegonos toch als minderwaardig behandeld worden... Maar wel leuk om te horen hoe je planten en groenten gaat kweken in bakkies, laat weten of lukt. Moet nu vertrekken naar filmfestival, nog een dikke kus, ik mail nog wel uitgebreider.
    Hou je goed daar,

Tilius

• 18 Oktober 2007 - 20:02

Dirk:

hallo hallo,
    Blij te horen dat je druk bezig bent. 't Ja de e-factor zal je waarschijnlijk nog wel eens tegenkomen.
    Hou vol en geniet met volle teugen van het land en de mensen. Misschien denk je dat je nog niet veel kan helpen, maar ook al is het maar een klein duwtje in hun rug, ze zullen je er eeuwig dankbaar voor zijn.

groetjes,
    Dirk en Carine

• 19 Oktober 2007 - 08:41

Bram:

Geachte,

Tot mijn grote ontstentenis dien ik wedermaal vast te stellen dat de aloude pedagogische principes, waarop heelder generaties groot en sterk zijn geworden, worden beschimpt en geminacht. Persoonlijk ben ik er een groot voorstander van dat vijfjarige kinderen leren binnen de lijntjes te kleuren met potloden die vooraf door de leerkracht worden aangeduid.

Want het begint met schijnbaar onschuldig buiten de lijntjes kleuren met vrij te kiezen potloden, doch eindigt steevast met intraveneus marihuanagebruik en het zich gratis prostitueren in de wachtrijen voor de openbare onderstand.

Om het het Guido Gezelle te zeggen
    'Wie van kindsbeen buiten d'lijnen kleurt, wordt dra als bajesklant betreurt'.

Vriendelijke doch verontruste groeten,

Bram

• 19 Oktober 2007 - 11:13

Elise:

Dag noedel

Hopelijk is alles goed nu met José en zijn vrouw, ik kan het me moeilijk voorstellen, dat een ziekenhuis weigert een vrouw te helpen omdat ze indigena is...
    Zo te zien bevalt het lesgeven je wel (maestra Anne-Maria?)- Creatief met groenten en fruit, in het Engels. Lovely:-)
    Prachtige foto's ook! Ben jaloers, zou er die 6u rond dat meer ook wel bij willen geweest zijn (met een wandelstok voor de knietjes, een doosje compeed en een lading druivesuiker).

Cuidate mucho, un abrazo

Elise

• 19 Oktober 2007 - 11:25

Elise:

PS @Bram: heeft de Guido ook niet een gedicht geschreven over een 'krinkelendewinkelende waterding'? Ik vraag me af of hijzelf op dat moment niet onder invloed was van intraveneus marihuanagebruik.
    En wat denk je van dit schrijfsel: "Met 't Kruis in top
    zoo varen wij,
    door 't wereldtij,
    ten hoogen Hemel op!"-zou Guido het hier niet hebben over het zich prostitueren in wachtrijen voor de openbare onderstand?

• 19 Oktober 2007 - 12:47

De Wintjer:

hey marietje

goh wat een verschillen é maar net zo boeiend, kvind het het echt zaaalig wat je daar aan het doen bent...ik probeer het me allemaal levendig voor te stellen bij het lezen van jouw wereldse verhaaltjes...zelfs met jaloezie snif ;-)
    Geniet nog veeel meissie
    we denken aan jou en sterkte bij de iets mindere momentjes !!!

lieve zoenen & groensels
    Leen

• 19 Oktober 2007 - 16:23

Birgit:

Weer zeer aangenaam om al je belevenissen te lezen daar in het verre Ecuador!
    Maar toch zou ik je graag nog eens horen en niet via de letters!

Zoek die skype nog eens op zuster!

Tot gauw!
    Kus,
    U kleine zus

• 20 Oktober 2007 - 09:56

Glenn:

Amai, die foto's van da meer zijn wel prachtig. Daar ben ik wel fameus jaloers op!!
    Veel succes nog met de lessen!

• 26 Oktober 2007 - 10:19

Nel:

Hey Ann-Marie!

Leuk om je avonturen te lezen!!! Ik zie dat je je amuseert en ik hier ook, dus dat is super, hé :-)

veel groetjes,

Nel

ps. ik heb colibris al helemaal onder de knie en weet ook al het restaurant zijn van de belastingen :-)

• 27 Oktober 2007 - 12:04

Jeroen:

Liefje, ge zijt uwen tandenborstel vergeten! Ik ben morgen thuis, dus kom maar af!

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

j.

• 27 Oktober 2007 - 18:58

Annmarieos:

Merci voor de reacties!!!

Deze week al véél gewerkt en gespeeld maar hoop morgen of overmorgen tijd te vinden om weer een verslagje te schrijven...
    Voorsmaakje: warmwaterbronnen,voetbalmatch (sorry bram) en een grote opkuis!

Liefje,mijn tanden zien er ondertussen al tamelijk ecuadoriaans uit,maar wegens vervoersproblemen zal ik jammer genoeg niet kunnen langskomen :-(

xxxxxxxxxx

• 28 Oktober 2007 - 14:50

Patsy En Walter:

Moeten we een tandenborstel opsturen dan zijn ze misschien proper voor Jeroen komt, als het via post wil toekomen?
    Leuk je gisteren via skype te horen. Plannen in overvloed, maar de middelen en de verplaatsing is niet altijd even evident zo te horen; Thomas van T. Lut is nu ook weer in België vanuit Canada, terug van zijn geitenboerderij en zal nu ervaring opdoen in het winterse tuin landschap.
    Geniet er verder van en behoud vooral je enthousiasme elk druppeltje is een druppeltje!!Liefs en kusjes Moeke en papa

• 29 Oktober 2007 - 17:02

Famiele Taupiesj:

mooi mooi.
    zullen ook eens moeten afkommen. geeft er daar nog lappen op en niet te streng e me die gastjes. Missen je.
    PS wij hebben ook nog tandenborstel over.
    Zullen u dan direct e paar wafels mee opsturen (6 november -> grote wafelenbak)

• 29 Oktober 2007 - 17:51

Stijn T:

ah zeg as me wulder nen brief wille skrijven, vur oeveel euro postzegels moete me dor op plakken.